Mattias Adielsson ser tillbaka och blickar framåt

Den mycket lyckosamma rallysäsongen 2018 är slut för Mattias Adielsson och Andreas Johansson. De kan summera den som en mycket bra säsong med två SM-guld och en fjärde plats i Rally Sweden som det bästa.

- Fjärdeplatsen i Rally Sweden tycker jag är en riktig höjdpunkt i år. Vi klarade att åka i det tempot som behövs i WRC2 för att kunna vara med i toppen. Vi genomförde tävlingen på bästa sätt och att vi var snabbast på shakedownen vilket gjorde helgen komplett, säger Mattias Adielsson.

Vintersäsongen gick mycket bra för Adielsson och Johansson. De började med en andra plats i Rally Vännäs, fjärdeplatsen i Rally Sweden, seger i Östersund Winter Rally och även seger i SM-veckans Vintersprint i rally. Allt detta tillsammans med det nya teamet Pontus Tidemand Racing och deras Skoda Fabia R5.

- Vi lyckades med allt i vintras. Bilen, teamet och vi själva presterade på topp varje gång. När vi stod på startlinjen i tävlingarna kändes det som vi alltid skulle vinna, men det är klart när vi också gör det känns det fantastiskt, SM-guld i sprint och andra totalsegern i rad i Östersund Winter Rally smakar fint, säger Adielsson.

Grussäsongen gick lite sämre än vintersäsongen. Det blev ett SM-guld i Sommarsprint och SM-brons i Rally-SM, det är inte dåligt, men efter de fantastiska resultaten i vintras var siktet högt ställt. Två brutna tävlingar i Rally-SM på försommaren gjorde att teamet tog ett omtag inför SM-veckans Sommarsprint. Det gick bra och Adielsson var tillbaka som en vinnare igen.

- Efter de två brutna tävlingarna var det riktigt skönt att få vinna i Helsingborg och mitt andra sprintguld för året. Vi hittade tillbaka till samma känsla som vi hade i vintras och slutet av Rally-SM är jag riktigt nöjd med, trea i Hässleholm och tvåa i Linköping. Vi har varit på pallen i de tävlingar som vi fullföljt i Rally-SM. Vi är mycket nöjda med det då klassen på våra svenska förare är mycket hög.

- Vi avslutade året i Frankrike och en tävling i Franska mästerskapen tillsammans med SainteLoc Racing och deras Citroen R5. Jättesvår asfaltstävling där vi hade oturen att bryta på en sträcka efter att vi knäckt ett hjul mot en stenkant. Vi och teamet är dock nöjda med de mil vi fick i bilen som var det fjärde märket av R5 bilar som jag har provat. Nu jobbar vi stenhårt för att knyta ihop säcken till 2019 års säsong så vi kommer ännu starkare till den, avslutar Mattias Adielsson.

Fem snabba frågor till Mattias:

Årets höjdpunkt: Snabbast på shakedownen i Rally Sweden

Årets skönaste: Segern i hemmatävlingen Aleknixen, har aldrig känt sådan press tidigare innan en tävling. Här var jag bara tvungen att vinna.

Årets mest oväntade: Segern tillsammans med Radne Karting i Prins Carl Philips Pokal

Årets bästa: Vårt team Pontus Tidemand Racing och alla andra som stöttar oss i vått och tort. Ni vet vilka ni är och ni är bara bäst.

Årets sämsta: Stenen i South Swedish Rally och stenen i Rally Askersund som fick oss att bryta två tävlingar.

Swerally ramp

Mattias Adielsson kör finalen i Franska Mästerskapen i rally med SainteLoc

Mattias Adielsson, rallytalangen från Göteborg, kommer nästa helg köra den sista deltävlingen i det franska rallymästerskapet för teamet SainteLoc med en Citroen C3 R5. Kartläsare denna gång blir skotten Stuart Loudon med erfarenhet från WRC.

- Den här möjligheten dök upp ganska snabbt och då gäller det att vara redo. Jag körde några tävlingar i Frankrike när jag tävlade med Peugeot 208 i R2 så jag vet att det kommer att bli en häftig tävling. Jag har dock aldrig tävlat i Rallye du Var, men jag har kört träningen ett år, mycket fina asfaltsvägar som är riktigt utmanande, säger Mattias Adielsson.

Rallye du Var består av 12 specialsträckor och starten sker på fredagen den 23 november. Efter att de 12 specialsträckorna på totalt 21 mil har körts, kommer målgången vara på förmiddagen söndagen den 25 november.

- Det blir kul att få prova ytterligare en R5 bil, vårt fjärde märke de senaste åren. Blir spännande att se hur Citroenen fungerar på asfalt jämfört med de andra som jag testat och teamet SainteLoc känner jag mycket väl och de är lika proffsiga som ett fabriksteam. Roligt att få köra på asfalt igen och jag tror att testet vi kommer att ha innan tävlingen blir riktigt värdefullt för att hitta rätt känsla. Vi kommer också att ha ett riktigt duktigt grusteam som består av Mattias Olsson och Andreas Johansson. Deras arbete blir mycket värdefullt då de åker sträckorna innan vi kommer och rapporterar eventuella förändringar på vägen till oss, avslutar Mattias Adielsson.

Mattias Adielsson bronsmedaljör i Rally-SM

Göteborgaren Mattias Adielsson och kartläsaren Andreas Johansson avslutar årets succésäsong med ett brons i Rally-SM. En andra plats i East Sweden Rally blev facit i helgen och det räckte till en bronsmedalj.

- Vi har två guld i SM-Sprint och nu ett brons i Rally-SM så det här året har verkligen varit bra. Om vi sedan lägger till fjärdeplatsen i Rally Sweden känns det riktigt bra. Vi har under året kört för Pontus Tidemand Racing och vilket team, de har verkligen hjälpt oss på bästa sätt för att nå dessa framgångar, säger Mattias Adielsson.

East Sweden Rally startade på bästa sätt under den första etappen. Adielsson var då tvåa efter Pontus Tidemand. Under lördagen försvann Tidemand och Adielsson höll sedan andra platsen efter Martin Berglund.

- Vi har så mycket hjälp av så många för att kunna syssla med rally på denna nivå, så att under året få bjuda på tre medaljer varav två guld känns helt underbart. Jag är även nöjd med att vi kunde ta bronsmedaljen trots att vi brutit två tävlingar och att vi var med och fajtades in i det sista om guldet. Det här bygger verkligen för framtiden, avslutar Mattias Adielsson.

Slutställning i Rally SM 2018

1 Martin Berglund SMK Gävle
2 Johan Holmberg Gotlands MF
3 Mattias Adielsson Göteborgs MF

Mattias Adielsson skuggar världsmästaren i East Sweden Rally

Göteborgaren Mattias Adielsson och kartläsaren Andreas Johansson har börjat finalen av årets Rally-SM riktigt bra. Efter den första dagens tre specialsträckor är de på andra plats, endast 6,9 sekunder efter regerande världsmästaren i WRC2 Pontus Tidemand.

- En riktigt bra start för oss och vi är så klart mycket nöjda med starten. Fantastiska vägar och mycket publik ute och tittar, så det här är häftigt. Vi vet att det är en lång dag imorgon och det gäller att vara med utan misstag ända till målgången. Ett stort tack till alla som stöttar oss och det är mycket inspirerande att köra när så många hejar på oss efter specialsträckorna, säger Mattias Adielsson.

East Sweden Rally startar etapp två imorgon och då ska sju specialsträckor avgöras. Målgången beräknas till ca 15,30 och då vet vi vilken valör Mattias och Andreas får på sin medalj.

Följ livetider på www.resultatservice.com

Resultat efter SS 3:

1. Pontus Tidemand SMK Eda 14:34,3
2. Mattias Adielsson Göteborgs MF +6,9s
3. Martin Berglund SMK Gävle +17,2s

Medaljchans för Mattias Adielsson i Rally-SM

Det finns till och med en liten chans till SM-guld för Mattias Adielsson i årets Rally-SM. Mattias och kartläsaren Andreas Johansson kommer till start för Pontus Tidemand Racing i deras Skoda Fabia R5. Samma bil och team som de så framgångsrikt tävlat för under året.

- Jättekul att få komma till Linköping igen, jag trivs med den här tävlingen och vi har många goda minnen härifrån. Det kommer att bli mycket tufft att vinna guldet då vi inte har avgörandet i egna händer, men eftersom chansen finns så det gäller att vi gör vårt bästa under hela tävlingen, säger Mattias Adielsson.

East Sweden Rally är en av de tävlingar som Adielsson gillar mest i Rally-SM, bra arrangemang och otroligt häftiga vägar är ett vanligt betyg. East Sweden Rally startar på fredag med tre specialsträckor, där den första är den mycket populära centrala publiksträckan som brukar följas av flera tusen åskådare. Under lördagen ska sju specialsträckor avgöras innan målgången vid Saab arena på eftermiddagen.

- Det känns som vi hittade rätt med bilen i Hässleholm och nu bygger vi därifrån. Jag tror att vi kan höja tempot några snäpp till. Med världsmästaren Pontus Tidemand som konkurrent kommer vi att få en bra värdemätare på hur långt vi har kommit, det blir spännande att se, avslutar Mattias Adielsson.

Rally-SM ställning inför finalen:

1. Martin Berglund SMK Gävle 95p

2. Johan Holmberg Gotlands MF 91p

3. Fredrik Åhlin Värmlands KC 83,5p

4. Mattias Adielsson Göteborgs MF 80p

 

Följ livetider på www.resultatservice.com