Premiären är avklarad för Mattias Adielsson

I tryckande värme avgjordes asfaltssprinten ingående i Sprint-SM utanför Växjö under lördagen. Mattias Adielsson tillsammans med sin kartläsare Andreas Johansson gjorde en bra premiärtur med sin nya M-sport preparerade Ford Fiesta Rally2. En andra plats endast 2,1 sekunder från segern blev resultatet.

- Små marginaler och idag var de inte på vår sida. Vi har dock gjort vad vi kunnat och framförallt fått ett tävlingstillfälle. Vi har haft så sjukt roligt också, säger Mattias Adielsson.

Under dagen har det körts fyra specialsträckor som tillsammans mätte 22 kilometer. Tävlingsplatsen var utanför Växjö och underlaget asfalt. På första sträckan delade Adielsson snabbaste tid med vinnaren av tävlingen och på de tre avslutande sträckorna var han straxt efter. Asfalt har alltid varit något av Adielssons favoritunderlag.

- Asfalt har alltid passat mig, det är ett lite annorlunda körsätt än när man kommer ut på grusunderlag. Forden har gått riktigt bra i dag och nu vill man bara tävla igen när man har en så bra bil. Jag hade självklart velat vinna, det vill jag alltid när jag står på startlinjen. Vi är nöjda att få startat upp med en kortare tävling, det kan alltid vara lite nervöst med tävling i en ny bil. Allt har fungerat bra och nu får vi se var vi dyker upp nästa gång, det kan bli snabbare än ni tror, avslutar Mattias Adielsson.

Resultat:

1. PG Andersson Ford Fiesta 13,36,00

2. Mattias Adielsson Ford Fiesta Rally2 +2,1 sekunder

3. Lars Stugemo Skoda Fabia R5 Evo2 +21,7 sekunder

Mattias Adielsson startar i helgens Sprint-SM i rally

Efter lång väntan är det nu dags för Mattias Adielsson och Andreas Johansson att göra tävlingspremiär med deras M-sport supportade Ford Fiesta Rally2. Starten kommer att ske i asfaltssprinten Drive VXO, som ingår i Sprint-SM i rally, på lördag den 19 juni utanför Växjö.

- Äntligen får vi sätta oss i rallybilen och tävla igen. Vi har än så länge bara kört lite tester med bilen på snö och grus men det blir inte riktigt samma sak som när tävlingsmomentet också kommer in. De tester vi har kört har gått riktigt bra, det är en mycket lättkörd bil som har stor potential, säger Mattias Adielsson.

Det blir ett inhopp i den här serien för att få ett tävlingstillfälle. Teamet har under våren tittat på lite olika möjligheter om var man skall få tävla igen, man beslutade sig dock ganska tidigt att inte ge sig av utomlands utan allt fokus är på att vinna Rally-SM i år och då är det i Sverige som fokuset ligger.

Asfaltssprinten på lördag innefattar två specialsträckor som kommer att köras två gånger. Starten sker klockan 11 och målgången är några timmar senare.

-Vårt fokus i år är att vinna SM-guld i det som heter Traditionella Rally-SM, det är vårt och M-sports stora mål i år, men när vi står på startlinjen på lördag kommer vi göra allt för att vinna även den tävlingen. Det blir inte lätt, motståndet är jättetufft, avslutar Mattias Adielsson.

Fabriksstöttning från M-Sport ska hjälpa Adielsson till SM-Guld i rally

Säsongen 2021 kommer Mattias Adielsson och kartläsaren Andreas Johansson att tillsammans med M-Sport komma till start med en ny Ford Fiesta Rally2 i Rally-SM. Målet är att förbättra den andra plats paret fick 2020 i serien och nu går man för seger i mästerskapet.

- Det är fantastiskt att välkomna Mattias tillbaka till Ford-familjen. Varje tillverkare vill ha begåvade ungdomar bakom ratten på sina bilar, och det är precis vad vi har med Mattias. Han har bara deltagit i en handfull tävlingar under 2020, men resultaten talar för sig själva med en seger och två andraplatser. Han är en vinnare och vi kommer göra vad vi kan för att ge honom och hans team allt stöd de behöver för att få se en Ford Fiesta Rally2 försvara guldet i det svenska mästerskapet i rally, säger Richard Millener M-sport Ford Team Principal.

- Riktigt roligt att få den här möjligheten. Den här möjligheten skulle vi inte fått om vi inte under många år jobbat hårt och även underhållit alla de kontakter som vi skapat under åren. Vi vet att Ford har en jättebra bil som är snabb och driftsäker. Bilen kommer hem inom några dagar och då kan vi redan börja fixa med det sista. Vi kommer även fortsätta på Michelins däck 2021 och det känns tryggt då vi åkte på dem i år och det fungerade utmärkt, säger Mattias Adielsson.

Adielsson tog sin första seger i en Rally-SM tävlingen i en Ford Fiesta R5 2017 i Östersund Winter Rally, sedan dess har det blivit många tävlingar i Ford Fiesta både i Sverige och utomlands. De tidigare utgåvorna av Ford Fiesta R5 har passat Adielssons aggressiva körstil och med den nya bilen som är bättre på alla punkter än de tidigare utgåvorna kommer han att ha ett högt tempo.

- Rally-SM ser ut att bli riktigt starkt till 2021 och vi kommer att behöva göra vårt yttersta för att kunna vara med i toppen. Vi har redan planerat för några tester för att känna på bilen och hitta de rätta inställningarna. Nu hoppas vi att alla följer myndigheternas restriktioner så att smittspridningen minskar så vi snart får börja tävla igen, avslutar Mattias Adielsson.

Traditionella Rally-SM 2021
14 – 15 maj South Swedish Rally Älmhult
18 – 19 juni Göhlins Skilling 500 Klevshult
14 augusti Killingen Kils MK Bil
3 – 4 september Snapphanerallyt Hässleholm

Silvermedalj i Rally-SM för Mattias Adielsson

Med en andra plats i den sista deltävlingen säkrade Mattias Adielsson och kartläsaren Andreas Johansson en silvermedalj i årets Rally-SM.

- Vi är mycket nöjda med vår insats idag. Vi har gjort allt vi kunnat men det räckte inte riktigt till, säger Mattias Adielsson.

Årets säsong har till stor del påverkats av Corona-pandemin och Rally-SM har varit tvungna att ställa in två deltävlingar. Rally Bilmetro i Sandviken avslutade årets serie som började i Vännäs under vintern. I Vännäs vann Adielsson och när serien kunde starta upp i augusti igen så blev det tyvärr en bruten tävling. De två sista deltävlingarna i Linköping och Sandviken har inneburit andraplatser i tävlingarna.

- Jag är överlag nöjd med säsongen. Vi har fått åka tävlingar och arrangörerna har gjort ett jättejobb under de förutsättningar som råder. Det var kul att börja året med en seger i Vännäs, alltid extra roligt att köra bra vinter-tävlingar. Lite trist att vi fick bryta med tekniska bekymmer i Hässleholm men det är ju spelets regler att det kan hända. Avslutningen med Linköping och Sandviken har varit bra, vi har varit med och krigat om segrarna och visat att vi är att räkna med. Andreas och jag vill passa på att tacka alla som hjälpt till under året, utan er hade vi inte stått här som silvermedaljörer i dag. Vi hoppas att ni känner att ni är delaktiga i framgångarna, avslutar Mattias Adielsson.

Resultat Rally Bilmetro

1. PG Andersson - Årjängs MK, Ford 29.57,0
2. Mattias Adielsson - Göteborgs MF - Skoda +13,7s
3. Thomas Thunström - Ludvika MS - Skoda +37,0s

Slutresultat i Rally-SM 2020

1 - PG Andersson 102,5 poäng
2 - Mattias Adielsson 87 poäng

IMG 9608

Mattias Adielsson har chans på guldmedalj i Rally-SM

På lördag är det dags för årets rally-SM att gå i mål med en tävling i Sandviken. Mattias Adielsson har tillsammans med sin kartläsare Andreas Johansson möjlighet att vinna guld. Just nu ligger de tvåa i serien men allt kommer att avgöras i sista deltävlingen.

- Vi har avgörandet i egna händer, så nu gäller det att allt stämmer till 100% på lördag, säger Mattias Adielsson.

Förutsättningarna är enkla, vid seger och ett bra resultat på powerstagen så är guldet hemma. Rally Bilmetro är lite av ett sprintrally med fyra specialsträckor som tillsammans mäter sex mil. Under året får deltagarna använda en deltävling som jokertävling där deras poäng multipliceras med 1,5. Adielsson har ännu inte utnyttjat sin joker utan kommer göra det i Rally Bilmetro. På lördag eftermiddag får vi se hur tävlingen slutade när bilarna är i mål vid 15 tiden.

- Det här blir inte lätt, vi måste åka ifrån en dubbel juniorvärldsmästare för att vinna. Allting måste gå vår väg och marginalerna kommer att vara små. Hade vi inte trott på att vi skulle ha någon chans på guldet hade vi stannat hemma, men vi är övertygade att det kommer gå vägen. Vi har en mycket positiv känsla och vägarna i Sandviken kommer att passa oss och bilen perfekt, avslutar Mattias Adielsson.

Poängställning Trimmat 4wd (R5)

1. PG Andersson 67,5p
2. Mattias Adielsson 50p
3. Stig Andervang 48,5p