Fabriksstöttning från M-Sport ska hjälpa Adielsson till SM-Guld i rally

Säsongen 2021 kommer Mattias Adielsson och kartläsaren Andreas Johansson att tillsammans med M-Sport komma till start med en ny Ford Fiesta Rally2 i Rally-SM. Målet är att förbättra den andra plats paret fick 2020 i serien och nu går man för seger i mästerskapet.

- Det är fantastiskt att välkomna Mattias tillbaka till Ford-familjen. Varje tillverkare vill ha begåvade ungdomar bakom ratten på sina bilar, och det är precis vad vi har med Mattias. Han har bara deltagit i en handfull tävlingar under 2020, men resultaten talar för sig själva med en seger och två andraplatser. Han är en vinnare och vi kommer göra vad vi kan för att ge honom och hans team allt stöd de behöver för att få se en Ford Fiesta Rally2 försvara guldet i det svenska mästerskapet i rally, säger Richard Millener M-sport Ford Team Principal.

- Riktigt roligt att få den här möjligheten. Den här möjligheten skulle vi inte fått om vi inte under många år jobbat hårt och även underhållit alla de kontakter som vi skapat under åren. Vi vet att Ford har en jättebra bil som är snabb och driftsäker. Bilen kommer hem inom några dagar och då kan vi redan börja fixa med det sista. Vi kommer även fortsätta på Michelins däck 2021 och det känns tryggt då vi åkte på dem i år och det fungerade utmärkt, säger Mattias Adielsson.

Adielsson tog sin första seger i en Rally-SM tävlingen i en Ford Fiesta R5 2017 i Östersund Winter Rally, sedan dess har det blivit många tävlingar i Ford Fiesta både i Sverige och utomlands. De tidigare utgåvorna av Ford Fiesta R5 har passat Adielssons aggressiva körstil och med den nya bilen som är bättre på alla punkter än de tidigare utgåvorna kommer han att ha ett högt tempo.

- Rally-SM ser ut att bli riktigt starkt till 2021 och vi kommer att behöva göra vårt yttersta för att kunna vara med i toppen. Vi har redan planerat för några tester för att känna på bilen och hitta de rätta inställningarna. Nu hoppas vi att alla följer myndigheternas restriktioner så att smittspridningen minskar så vi snart får börja tävla igen, avslutar Mattias Adielsson.

Traditionella Rally-SM 2021
14 – 15 maj South Swedish Rally Älmhult
18 – 19 juni Göhlins Skilling 500 Klevshult
14 augusti Killingen Kils MK Bil
3 – 4 september Snapphanerallyt Hässleholm

Silvermedalj i Rally-SM för Mattias Adielsson

Med en andra plats i den sista deltävlingen säkrade Mattias Adielsson och kartläsaren Andreas Johansson en silvermedalj i årets Rally-SM.

- Vi är mycket nöjda med vår insats idag. Vi har gjort allt vi kunnat men det räckte inte riktigt till, säger Mattias Adielsson.

Årets säsong har till stor del påverkats av Corona-pandemin och Rally-SM har varit tvungna att ställa in två deltävlingar. Rally Bilmetro i Sandviken avslutade årets serie som började i Vännäs under vintern. I Vännäs vann Adielsson och när serien kunde starta upp i augusti igen så blev det tyvärr en bruten tävling. De två sista deltävlingarna i Linköping och Sandviken har inneburit andraplatser i tävlingarna.

- Jag är överlag nöjd med säsongen. Vi har fått åka tävlingar och arrangörerna har gjort ett jättejobb under de förutsättningar som råder. Det var kul att börja året med en seger i Vännäs, alltid extra roligt att köra bra vinter-tävlingar. Lite trist att vi fick bryta med tekniska bekymmer i Hässleholm men det är ju spelets regler att det kan hända. Avslutningen med Linköping och Sandviken har varit bra, vi har varit med och krigat om segrarna och visat att vi är att räkna med. Andreas och jag vill passa på att tacka alla som hjälpt till under året, utan er hade vi inte stått här som silvermedaljörer i dag. Vi hoppas att ni känner att ni är delaktiga i framgångarna, avslutar Mattias Adielsson.

Resultat Rally Bilmetro

1. PG Andersson - Årjängs MK, Ford 29.57,0
2. Mattias Adielsson - Göteborgs MF - Skoda +13,7s
3. Thomas Thunström - Ludvika MS - Skoda +37,0s

Slutresultat i Rally-SM 2020

1 - PG Andersson 102,5 poäng
2 - Mattias Adielsson 87 poäng

IMG 9608

Mattias Adielsson har chans på guldmedalj i Rally-SM

På lördag är det dags för årets rally-SM att gå i mål med en tävling i Sandviken. Mattias Adielsson har tillsammans med sin kartläsare Andreas Johansson möjlighet att vinna guld. Just nu ligger de tvåa i serien men allt kommer att avgöras i sista deltävlingen.

- Vi har avgörandet i egna händer, så nu gäller det att allt stämmer till 100% på lördag, säger Mattias Adielsson.

Förutsättningarna är enkla, vid seger och ett bra resultat på powerstagen så är guldet hemma. Rally Bilmetro är lite av ett sprintrally med fyra specialsträckor som tillsammans mäter sex mil. Under året får deltagarna använda en deltävling som jokertävling där deras poäng multipliceras med 1,5. Adielsson har ännu inte utnyttjat sin joker utan kommer göra det i Rally Bilmetro. På lördag eftermiddag får vi se hur tävlingen slutade när bilarna är i mål vid 15 tiden.

- Det här blir inte lätt, vi måste åka ifrån en dubbel juniorvärldsmästare för att vinna. Allting måste gå vår väg och marginalerna kommer att vara små. Hade vi inte trott på att vi skulle ha någon chans på guldet hade vi stannat hemma, men vi är övertygade att det kommer gå vägen. Vi har en mycket positiv känsla och vägarna i Sandviken kommer att passa oss och bilen perfekt, avslutar Mattias Adielsson.

Poängställning Trimmat 4wd (R5)

1. PG Andersson 67,5p
2. Mattias Adielsson 50p
3. Stig Andervang 48,5p

Mattias Adielsson tvåa i East Sweden Rally

Det blev en andra plats för Mattias Adielsson och kartläsaren Andreas Johansson i årets tredje deltävling av Rally-SM som avgjordes utanför Linköping under lördagen.

- Klart man inte är helt nöjd med att vara tvåa, men som tävlingen utvecklades så känner vi oss hyfsat nöjda, säger Mattias Adielsson.

- Vi har haft lite bekymmer med regnskurar under dagen och fästet har inte varit optimalt. När vi snurrade två gånger på näst sista sträckan sa jag till Andreas nu backar vi av och är nöjda med andra platsen. Jag tycker dock att vi visar att vi kan slåss om segrarna så vi ser fram mot nästa tävling, avslutar Mattias Adielsson.

Resultat East Sweden Rally 2020
1 - Pg Andersson Ford Årjängs MK 53.03,4
2 - Mattias Adielsson Skoda Göteborgs MF +0.58,0
3 - Per Göthberg Ford Eskilstuna MK +1.50,0

Mattias Adielsson går för seger i East Sweden Rally

När det nu är dags för den tredje deltävlingen i Rally-SM behöver Mattias Adielsson en seger för att inte tappa bort guldchansen. I Linköping kommer på lördag East Sweden Rally att avgöras. Åter en tävling som måste hållas publikfri på grund av myndigheternas beslut.

- Vi är mycket revanschsugna efter fadäsen med växellådan i Hässleholm. Ska vi ha chans på årets guld så är det seger som måste till i Linköping. Jag tror vi har mycket bra förutsättningar för ett toppresultat, säger Mattias Adielsson.

Alla arrangörer har numera fått anpassa sig till det läge som råder i Sverige. East Sweden Rally har ställt om sin tävling till ett publikfritt evenemang, trots att publiken finns utspridda på ett mycket stort område. Tävlingen avgörs på sju specialsträckor som tillsammans mäter 10 mil. Starten sker på lördag morgon och vid klockan 15 ska första bilen vara i mål.

- Jag har alltid trivts i Linköping och med East Sweden Rally. Vi har fått till några riktigt bra tävlingar här genom åren och vi kommer med ett stort självförtroende. Vägkaraktären är skiftande och de brukar ha specialsträckorna i olika områden med olika karaktär, men oavsett var de lagt tävlingen känner jag att det kommer att passa oss. Det är tråkigt att inte publik ännu tillåts men vi får alla hjälpas åt för att hindra smittan. Jag hoppas att all publik stannar hemma så att tävlingen kan genomföras som det är tänkt. Andreas och jag fajtas för segern och vi alla rallyfans fajtas mot smittan, avslutar Mattias Adielsson.