Mattias Adielsson ser tillbaka och blickar framåt

Den mycket lyckosamma rallysäsongen 2018 är slut för Mattias Adielsson och Andreas Johansson. De kan summera den som en mycket bra säsong med två SM-guld och en fjärde plats i Rally Sweden som det bästa.

- Fjärdeplatsen i Rally Sweden tycker jag är en riktig höjdpunkt i år. Vi klarade att åka i det tempot som behövs i WRC2 för att kunna vara med i toppen. Vi genomförde tävlingen på bästa sätt och att vi var snabbast på shakedownen vilket gjorde helgen komplett, säger Mattias Adielsson.

Vintersäsongen gick mycket bra för Adielsson och Johansson. De började med en andra plats i Rally Vännäs, fjärdeplatsen i Rally Sweden, seger i Östersund Winter Rally och även seger i SM-veckans Vintersprint i rally. Allt detta tillsammans med det nya teamet Pontus Tidemand Racing och deras Skoda Fabia R5.

- Vi lyckades med allt i vintras. Bilen, teamet och vi själva presterade på topp varje gång. När vi stod på startlinjen i tävlingarna kändes det som vi alltid skulle vinna, men det är klart när vi också gör det känns det fantastiskt, SM-guld i sprint och andra totalsegern i rad i Östersund Winter Rally smakar fint, säger Adielsson.

Grussäsongen gick lite sämre än vintersäsongen. Det blev ett SM-guld i Sommarsprint och SM-brons i Rally-SM, det är inte dåligt, men efter de fantastiska resultaten i vintras var siktet högt ställt. Två brutna tävlingar i Rally-SM på försommaren gjorde att teamet tog ett omtag inför SM-veckans Sommarsprint. Det gick bra och Adielsson var tillbaka som en vinnare igen.

- Efter de två brutna tävlingarna var det riktigt skönt att få vinna i Helsingborg och mitt andra sprintguld för året. Vi hittade tillbaka till samma känsla som vi hade i vintras och slutet av Rally-SM är jag riktigt nöjd med, trea i Hässleholm och tvåa i Linköping. Vi har varit på pallen i de tävlingar som vi fullföljt i Rally-SM. Vi är mycket nöjda med det då klassen på våra svenska förare är mycket hög.

- Vi avslutade året i Frankrike och en tävling i Franska mästerskapen tillsammans med SainteLoc Racing och deras Citroen R5. Jättesvår asfaltstävling där vi hade oturen att bryta på en sträcka efter att vi knäckt ett hjul mot en stenkant. Vi och teamet är dock nöjda med de mil vi fick i bilen som var det fjärde märket av R5 bilar som jag har provat. Nu jobbar vi stenhårt för att knyta ihop säcken till 2019 års säsong så vi kommer ännu starkare till den, avslutar Mattias Adielsson.

Fem snabba frågor till Mattias:

Årets höjdpunkt: Snabbast på shakedownen i Rally Sweden

Årets skönaste: Segern i hemmatävlingen Aleknixen, har aldrig känt sådan press tidigare innan en tävling. Här var jag bara tvungen att vinna.

Årets mest oväntade: Segern tillsammans med Radne Karting i Prins Carl Philips Pokal

Årets bästa: Vårt team Pontus Tidemand Racing och alla andra som stöttar oss i vått och tort. Ni vet vilka ni är och ni är bara bäst.

Årets sämsta: Stenen i South Swedish Rally och stenen i Rally Askersund som fick oss att bryta två tävlingar.

Swerally ramp