Mattias Adielsson mästerlig i Rally Vännäs

Mattias Adielsson och kartläsaren Andreas Johansson ledde Rally Vännäs från start till mål och skrev segermarginalen till hela 40 sekunder. Rally Vännäs var den första deltävlingen i 2020 års Rally-SM.

- Vi har verkligen presterat på topp hela helgen. Det här känns så skönt. Allt har varit perfekt noterna, bilen, däcken ja hela teamet är helt fantastiskt, jublar Mattias Adielsson.

Segern i Rally Vännäs såg utifrån ganska enkel ut, men både Mattias och Andreas har varit tvungna att prestera sitt ytterst för att kunna hålla konkurenterna bakom sig. Tuffa vägar och snöfall i stort sätt hela dagen gjorde de 11 specialsträckorna utmanande.

- Det har verkligen inte varit så lätt som det kanske sett ut, vi har verkligen laddat hela dagen. Det har kostat både framskärm och bakspoiler, men marginalerna har varit med oss. Känslan i bilen har varit enorm, vi har känt oss oövervinnliga. All rutin från Rally-EM börjar betala sig nu, vi har roligt och kan åka på en hög nivå en hel tävling. Andreas och jag är så tacksamma för alla som hjälper oss på något sätt, ni är ovärdeliga. Nu laddar vi för SM-veckan i mars, avslutar Mattias Adielsson

Totalt Rally Vännäs
1, Mattias Adielsson Göteborgs MF
2, Mattias Ekström Finnskoga MK +40,7
3, Thomas Tunström Ludvika MS +1.47,8

Mattias Adielsson leder Rally Vännäs efter första dagen

Mattias Adielsson leder Rally Vännäs efter de två inledande publiksträckorna på fredagskvällen. Marginalen är inte stor utan bara 0,6 sekunder.

- Superskönt att vara i ledning, det är inte stora marginaler men det räcker för att vara i ledning. Det gick riktigt bra på första sträckan, vi tog i men hade bra marginaler. Den andra vändan blev vi lite överraskade av att det var så halt, det blev några riktiga sladdar för publiken. Vi har en riktigt bra känsla inför imorgon och ser fram mot de häftiga vägar som väntar, säger Mattias Adielsson.

Lördagen består av nio specialsträckor på vintervägar med mycket is och höga snövallar runt Vännäs. Vid klockan 18 går bilarna i mål i centrala Vännäs.

Totalt efter Rally Vännäs 2 SS av totalt 11
1, Mattias Adielsson Göteborgs MF 4,19,1
2, Mattias Ekström Finnskoga MK +0,6 sek
3, Thomas Tunström Ludvika MS +3,6 sek

Mattias Adielsson redo för Rally-SM 2020

Göteborgaren Mattias Adielsson kommer tillsammans med sin kartläsare Andreas Johansson under 2020 satsa på Rally-SM. De kommer göra satsningen i den tuffa R5 klassen med en Skoda Fabia. Första deltävlingen blir redan till helgen i Vännäs.

- Det är några år sedan vi planerade för en hel säsong hemma i Sverige men vi kände att det nu var dags. Senaste året har vi kört Rally-EMs juniorklass för R5 bilar och vi står nu som regerande bronsmedaljörer där. Jag tror på Rally-SM i år, motståndet är riktigt bra och serien har under de senaste åren tagit många kliv framåt, säger Mattias Adielsson.

Rally-SM består 2020 av fem deltävlingar med start i Vännäs 28 februari och avslutas i Linköping 6 september. Efter att serien under några år gått på lite sparlåga ser det till 2020 ut att bli en av Europas bästa nationella mästerskap. Några av Sveriges internationellt meriterade förare har planer på att under 2020 delta i Rally-SM. Tyvärr har den varma vintern gjort att arrangören fick ställa in den första deltävlingen så i år blir det bara en vintertävling. I slutet av maj övergår serien till de fyra sista deltävlingarna som då avgörs på krokiga grusvägar.

- Det ska bli riktigt roligt att få köra på hemmaplan igen. Vi vill ju visa upp oss för våra samarbetspartner och fans. Säsongen kommer att börja med lite tester innan Rally-SM som drar i gång den 28 februari. Vi planerar att åka hela serien och målsättningen är att stå som segrare i september. Jag tycker att rally och Rally-SM har fått ett uppsving de senaste åren så vi hoppas att den trenden håller i sig. Vi ska göra vad vi kan med all den lärdom vi har fått från de internationella team som vi har tävlat med de senaste åren, avslutar Adielsson.

Deltävlingar Rally SM 2020

1. Rally Vännäs, Vännäs. 28-29/2
2. South Swedish Rally, Älmhult. 22-23/5
3. Skilling 500, Skillingaryd. 26-27/6
4. Snapphanerallyt, Hässleholm. 14-15/8
5. East Sweden Rally, Linköping. 4-5/9

Bronsmedalj i Rally-EM för Mattias Adielsson

Efter ett mycket svårt Barum Czech Rally Zlín står det klart att Landslagsföraren Mattias Adielsson tillsammans med sin kartläsare Andreas Johansson slutar på tredje plats i rally-EM för juniorer i R5 bilar 2019.

- Det här var nog det svåraste rallyt jag har kört, många förare försvann och på slutet var vi tvungna att ta bilen i mål för att få de poäng som behövdes. Det är det svåraste att inte köra på full attack, mycket lätt att man blir för försiktig och gör något dumt. Vi följde vår plan, som var att ta så många poäng som det behövdes, klart att vi hade velat gå för fullt för att sätta bra sträcktider, men i år har hela vårt fokus varit på EM-serien. Det känns riktigt bra att vi under året visat att vi har den farten som krävs för att ta medaljer internationellt, säger en lättad Adielsson.

- Vi började året med Sainteloc Racing vilket var mycket bra, ett riktigt proffsigt team med en bra bil, nu i Barum Rally körde vi för Orsák Rally Sport. Jag är mycket tacksam för att vi har haft möjligheten att få den här hjälpen av bägge teamen så att vi kunnat ta medaljen. Det finns många som jag och Andreas vill tacka för att vi lyckats stå på startlinjen i fyra av de sex deltävlingarna i ERC1, ett stort tack till Er, nu sätter vi nya mål tillsammans, avslutar Mattias Adielsson.

Slutställning ERC1 Junior
1. Filip Mareš CZE 132 poäng
2. Chris Ingram GBR 131 poäng
3. Mattias Adielsson SWE 71 poäng

Kompletta resultat finns på www.fiaerc.com

IMG 5201

Landslagföraren Mattias Adielsson går för medalj i Rally-EM

Till helgen är det dags för den sista deltävlingen, Barum Czech Rally Zlín, i rally-EM för juniorer som kör R5 bilar. Göteborgaren Mattias Adielsson kommer till start med en Ford Fiesta R5 från det Tjeckiska teamet Orsák Rally Sport.

- Vi ligger på fjärde plats och har chans på en bronsmedalj, självklart ska vi göra det vi kan för att ta den, säger Adielsson.

Adielsson med kartläsaren Andreas Johansson började säsongen tillsammans med Sainteloc Racing och en Citroen C3 R5. Nu blir det byte till en bilmodell som Adielsson tidigare tävlat framgångsrikt i och även har erfarenhet av på asfaltsunderlag vilket kommer att vara en fördel.

- Vi är mycket tacksamma för det fina samarbete vi har haft med Vincent Ducher och Sainteloc, riktigt bra och proffsigt team att arbeta med. Nu lägger vi hela vårt fokus på nästa tävling och ska göra vårt yttersta för bronsmedaljen. Teamet Orsák Rally Sport blir en ny bekantskap för oss. Jag har haft kontakt med dem under åren men aldrig tidigare kört för dem, jag känner ett stort förtroende för att de skall leverera på topp, säger Adielsson.

Barum Czech Rally Zlin börjar på fredagskvällen med en superspecialsträcka inne i centrala Zlín. Lördagen bjuder på åtta specialsträckor från förmiddag till sen kväll. Avslutningen under söndagen innehåller rallyts längsta specialsträcka med sina 25 kilometer, den körs två gånger och avslutar även rallyt. Vägarna har rykte om sig att vara mycket svåra och underlaget är riktigt lurig asfalt där greppet kan skifta från sväng till sväng. Poäng delas ut efter placering på lördagen och söndagen, och sedan som vanligt efter totalplacering.

- Jag har tidigare, två gånger kört den här tävlingen då i vår Peugeot R2 så jag vet hur svårt detta rally kan vara. Nu gäller det att verkligen fokusera och följa vår plan så ska vi på söndag kunna kvittera ut en bronsmedalj i Rally-EM, avslutar Mattias Adielsson.

Rallyradio, livesändningar och resultat finns på www.fiaerc.com

Ställning ERC1

erc standnings